Evolutie is gedachteloos, lui en imperfect - en dat is precies waarom het werkt!

Boeken nieuws deel 2: Otje & ik, het leukste kinderboek over axolotls

Book related news part 2

16 nov, 2022

[English summary below]

Deze maand staat helemaal in het teken van boeken (zoals je misschien al door had)! Eerder al plaatste ik een nieuws item over het boek '
PromovendA tot Z', een boekje dat eerder deze maand verscheen en waaraan ik een populair wetenschappelijke bijdrage leverde. Dit boek is bedoeld voor volwassenen en dat is hartstikke leuk natuurlijk. Maar hier en daar liet ik de afgelopen tijd ook al iets doorschemeren over een boek voor kinderen: nóg leuker! Het gaat om het boek 'Otje & ik', waar ik tevens een bijzonder steentje aan bij mocht dragen.

Dirkje Brouwer
, de auteur van het kinderboek, kreeg het idee om een verhaal te schrijven over een jongen genaamd Jelte en zijn huisdier Otje, een axolotl, toen zij ooit met haar zoontje in het tuincentrum was en daar op de aquarium afdeling voor het eerst oog in oog stond met een axolotl. In het verhaal hebben zowel de jongen als de salamander bijzondere superkrachten. Jelte zijn rustige leventje wordt dan ook een stuk avontuurlijker sinds hij zijn nieuwe vriend Otje mee naar huis nam!

Dirkje vroeg mij om, uiteraard op een leuke en toegankelijke manier, een hoofdstuk te schrijven voor op het einde van het boek. Dit hoofdstuk is bedoeld om de kinderen -
en hun ouders, die hopelijk gewoon stiekem meelezen! ;) - meer te leren over wat uit het verhaal nu wél echt waar is, en wat niet.  Hebben salamanders in het echt ook superkrachten? Wanneer weet je of ze gelukkig zijn in hun aquarium? Hoe gaat het met de axolotls in het wild? En hoe zit dat met andere dieren? Kortom: een educatief einde! Ik kan het uiteraard niet laten, dus hierbij drie, korte quotes (tekst gaat verder onder figuur):


Omslag van het boek 'Otje & ik', geschreven door Dirkje Brouwer. Met mooie illustraties door Laurens Bontes en met (educatieve) bijdragen van twee biologen: Simon Watt en ikzelf!


"
'In het boek vertelt Jelte de lezer dat hij Otje ook wel Peter Pan had kunnen noemen, omdat Axolotls nooit echt helemaal volwassen worden. Is dat ook zo?' Ja, ze lijken wat dat betreft wel een beetje op Peter Pan. Axolotls zijn salamanders en salamanders zijn amfibieën, net zoals kikkers en padden. Het zijn dus geen hagedissen (dit zijn namelijk reptielen, zoals slangen en schildpadden)! ... [Maar de axolotl] groeit alleen van ‘kleine baby’ tot ‘grote baby’. Uiteraard wordt hij biologisch gezien wel ‘volwassen’: axolotls moeten zich toch ook een keer voortplanten?"

"
'Jij hebt zelf ook salamanders als huisdier. Heb je ook wel eens voor een axolotl gezorgd? En waarom vind je salamanders zo leuk?' ... [De] salamanders die ik thuis houd, zijn Donaukamsalamanders, één van de soorten waar ik zelf onderzoek naar doe. Axolotls heb ik nooit gehad als huisdier, maar wel vaak bij andere mensen gezien. En toen ik nog studeerde, hadden we een grote kamer in het gebouw van de universiteit - de studentenkamer van de studievereniging. Daar stond ook altijd een aquarium met twee axolotls. Die heetten ‘Axel’ en ‘Lotte’ en die leken je dan vanaf de bodem aan te kijken met zo’n schattige grijns."

"
'Op het einde laat Otje een scheetje, maar kunnen salamanders eigenlijk wel scheetjes laten?' Wetenschappers weten dat behalve mensen ook veel dieren scheten laten. En misschien heb je dat zelf ook wel eens gehoord, bijvoorbeeld bij een hond of kat. Of  een salamander ook scheten laat, dat is een lastige vraag. Het zijn vleeseters, dus ze hebben vast en zeker gasvorming in hun buik. Maar om dit gas ook echt in de vorm van een scheet naar buiten te krijgen, is een bepaalde hoeveelheid ‘druk’ nodig. En het is nog maar de vraag of salamanders dit kunnen..."

Ik vond het ontzettend leuk dat 'Otje & ik', mede vanuit mijn bedrijf Genotypical en uiteraard dankzij mij werkgevers - de Universiteit van Leiden en Naturalis Biodiversity Center, de perfecte balans is geworden tussen feit en fictie, tussen werkelijkheid en fantasie, tussen educatie en vermaak. Het boek kon je eerder al reserveren via de uitgever 'Uitgeverij Taal & Teken', via de website van Bruna, en bijvoorbeeld via Bol.com. Maar sinds deze week is het boek ook direct leverbaar. Binnenkort is deze als het goed is ook nog eens te koop bij de shop in Naturalis! Een leuk cadeautje om weg te geven, voor Sinterklaas of kerstmis misschien?

Meer weten? Klik dan op de groene button en bestel het boek!

Otje & ik - en de (te) gekke superkracht van mijn axolotl

English summary: This month it is all about books (as you may have already guessed)! Earlier I already posted a news item about the book 'PromovendA to Z' that appeared this month and to which I made a popular scientific contribution. This book is intended for adults, which is very nice of course. But here and there I've also hinted at something about a children's book, which is even more fun! It's about the story 'Otje & I', to which I also made a special contribution. Dirkje Brouwer, the author of the book (in Dutch only), got the idea to write a story about a boy named Jelte and his pet called Otje, an axolotl, after she once found herself together with her son in a garden center. Here, she first saw an axolotl in real life, at the aquarium department. Throughout the story, both the boy and the salamander gain special superpowers, so Jelte's normal life is becoming a lot more adventurous since he brought his new friend Otje home!

Dirkje asked me to write a chapter for at the end of the book. This chapter is intended for children -
and for their parents too, who I hope will secretly read along! ;) - so they can learn more about which details from the story are true in real life, and which are not. Do salamanders have super powers in real life? When do you know if axolotls are happy in their aquarium? How are the salamanders doing in the wild? And what about other animals? In short: an educational ending! I really enjoyed making sure that 'Otje & I' would be the perfect balance between fact and fiction, between reality and fantasy, between education and entertainment (through my company Genotypical, and of course thanks to my employers Leiden University & Naturalis Biodiversity Center).

You can buy the book (in Dutch only) through the green button above. Also nice as a gift, perhaps for Sinterklaas or Christmas?

door Manon 17 apr., 2024
Ambassadress' message: "Biology is in my DNA - and in yours too"
door Manon 08 apr., 2024
KIJK magazine interview: why we eat chicken eggs and not house sparrow eggs
door Manon 28 mrt., 2024
Already 'Face of Science' for one year, at KNAW
Share by: