Evolutie is gedachteloos, lui en imperfect - en dat is precies waarom het werkt!

Mangabeys

Apen van de Oude Wereld

Apen zijn onderverdeeld in allerlei groepen. Samen met dierentuinen onderzocht ik demografische gegevens van enkele mangabey soorten, die behoren tot de ‘Oude Wereld’ apen. Ik publiceerde recentlijk, samen met collega's, een paper over deze relatief onbekende apen.

Demo - watte?

Demografie. Dat is de studie van veranderingen in populaties, zoals geboortes, sterftes en verschuivingen in sekse ratios. Laat dit nu net informatie zijn die dierentuinen zorgvuldig bijhouden van hun dieren! In zogenaamde ‘StudBooks’, een soort databases, staat al deze demografie opgeslagen. Die StudBooks kunnen ontzettend waardevol zijn als we meer willen leren over de biologie van de dieren: reden voor mij om tijdens mijn Master studie stage te lopen bij de Nederlandse dierentuin GaiaZOO. 

Ze lijken best op ons!

Tijdens het onderzoek pluisde ik de Internationale StudBooks van de kuifmangabey (Lophocebus aterrimus) en de grijswangmangabey (L. albigena) uit en kwam ik erachter dat de mangabeys wat betreft hun demografie heel erg lijken op andere primaten, zoals wij. Bijvoorbeeld, de vrouwtjes worden doorgaans ouder dan de mannetjes. Verder leek de levensduur van de moeder, en ook de leeftijd van de moeder wanneer zij jongen kreeg, voor een deel te voorspellen wat de levensduur van haar nakomeling zou zijn. 

Apen uit de mouw

Er kwam ook nog een ietwat onverwachte aap uit de mouw: het leek erop dat er een verschil was tussen hoe oud de mangabeys werden in de Noord-Amerikaanse versus in de Europeaanse dierentuin community. Het is nog onbekend of dit komt door genetische factoren (‘goede’ of ‘slechte’ genen), door omgevingsfactoren (zoals de verzorging, het klimaat, verschillen in dieet, etc.), door een combinatie van beide, of door iets totaal anders.

Om wereldwijd het welzijn en de levensduur van alle mangabeys in dierentuinen te kunnen blijven verbeteren, is er dus meer onderzoek nodig. Gelukkig voeren dierentuinen een hoop onderzoeksprojecten uit en wordt er samengewerkt met universiteiten, musea en talloze andere organisaties! Hierover vertel ik binnenkort ook meer in een Naturalis video, dus stay tuned.


Meer hierover ... >>

Ik werkte aan dit onderzoek met Wageningen University & Research en liep hiervoor stage op het kantoor van GaiaZOO in Limburg.

Share by: