"Getsie, Gatsie, Genetica!" NEMO Science Night 2023
"Gross, Genetics!" NEMO Science Night 2023
23 nov, 2023
[English summary below]
De verkiezingen liepen iets anders dan de meeste (natuur)wetenschappers waarschijnlijk hoopten, dus laat dit hopelijk een welkom weerwoord zijn:
Gisteren mocht ik, terwijl de stemmen geteld werden, als één van de nieuwe Faces of Science spreken op de inspirerende
NEMO Science Night 2023. Deze avond was bedoeld voor (aankomend) bèta docenten van het middelbaar onderwijs en dient om hen - gratis en voor niets - toe te juichen en te voorzien van educatieve materialen voor in het klaslokaal. Wat een eer dat ik daar een lezing mocht geven over mijn vakgebied!
De lezing zelf gaf ik de titel
'gatsie, getsie, genetica!' Dit
omdat kennis opdoen van de moleculaire biologie nu eenmaal niet bepaald hoog op het lijstje van favoriete bezigheden van de gemiddelde tiener staat... Dat gold ook voor mij vroeger.
[tekst gaat verder na foto]

DNA onderzoek is de afgelopen decennia super belangrijk geworden in de wetenschap èn daarbuiten. En het gaat alleen maar belangrijker worden in de toekomst. Bijvoorbeeld in de medische wereld, in de context van natuurbehoud, in strafrechtelijke zaken, in onze voedselvoorzieningen en de landbouw, in de biotechnologie; noem het maar op. Het is dus belangrijk dat kinderen enthousiast worden van DNA en er bij de eerste kennismaking niet alleen van verveeld raken, als je het mij vraagt.
Hoe kun je dus over het belang van iets wat je met het blote oog niet kunt zien, tóch een duidelijk beeld scheppen? Dat geldt voor klimaatverandering, dat geldt voor de biodiversiteitscrisis, èn dat geldt in het algemeen voor: DNA. Hoe wek je in het geval van dat laatste, voor iets wat menig mens doet gapen zodra de woorden 'helixstructuur', 'nucleotide', of 'Hardy-Weinberg' vallen, tóch interesse op op school? Dat was mijn focus gisterenavond.
Voor degenen die niet bij de lezing konden zijn, maar nu wél geïnteresseerd zijn in concrete, bruikbare bronnen uit mijn presentatie, heb ik hieronder wat links geplaatst. De groene knoppen leiden naar o.a. online filmpjes, lespakketten en publicaties die interessant zijn voor iedereen van ongeveer veertien jaar en ouder die iets wil leren over dieren, DNA, genetica, en evolutie op een speelse wijze.
Willen we namelijk meer, of minder (vertrouwen in) de wetenschap?
Meer natuurlijk, dus gaan we dat regelen!