Evolutie is gedachteloos, lui en imperfect - en dat is precies waarom het werkt!

RAVON artikel uitgebracht

RAVON article published

13 mrt, 2021


[English summary below]
Deze maand verscheen in het vakblad RAVON ons artikel over chromosoom 1 syndroom bij
Triturus watersalamanders.

Chromosoom 1 syndroom

Triturus watersalamanders (kam- en marmersalamanders) hebben te kampen met een vreemd fenomeen: 50% van de eieren is niet levensbatbaar. Dat heeft te maken met een genetische afwijking en wordt in de literatuur ook wel 'chromosoom 1 syndroom' genoemd. Dit omdat het, zoals de naam al aangeeft, te maken met mutaties binnen chromosoom 1: het langste chromosoom van de 12 chromosomenparen die de watersalamanders bezitten.

Natuurlijke selectie ineffectief

Het syndroom is een bizar voorbeeld van hoe extreem afwijkende, genetische constructies kunnen ontstaan in het DNA van organismen. Normaal gesproken zorgt natuurlijke selectie ervoor dat schadelijke mutaties zo min mogelijk worden doorgegeven aan de volgende generatie. Maar in het geval van chromosoom 1 syndroom, kan natuurlijke selectie 'zijn werk niet meer doen'.

Evolutie is 'gedachteloos'

Het artikel, dat ik schreef samen met mijn collega's, legt zo simpel mogelijk de theorie uit die wij testen binnen het Wielstra lab. Die theorie heeft alles te maken met de 'gedachteloosheid' van evolutie: de watersalamanders bezaten hoogst waarschijnlijk ooit een evolutionair voordeel die gekoppeld was aan de unieke, genetische constructie binnen chromosoom 1, maar op de langere termijn hoopten schadelijke mutaties zich op en bleek het juist heel nadelig. Nieuwsgierig? Lees precies hoe wij denken dat het zit in het artikel via de onderstaande, groene button.

English: This month we published an article in the magazine of RAVON regarding chromosome 1 syndrome in Triturus newts. The article is in Dutch, but does contain an English summary - click the button below to find out more.

RAVON artikel
door Manon 17 apr., 2024
Ambassadress' message: "Biology is in my DNA - and in yours too"
door Manon 08 apr., 2024
KIJK magazine interview: why we eat chicken eggs and not house sparrow eggs
door Manon 28 mrt., 2024
Already 'Face of Science' for one year, at KNAW
Share by: