Evolutie is gedachteloos, lui en imperfect - en dat is precies waarom het werkt!

Ambassadrice-boodschap: "Biologie zit in mijn DNA - en ook in dat van jou"

Ambassadress' message: "Biology is in my DNA - and in yours too"

17 apr, 2024

[English summary below]

Dit jaar mag ik mij ambassadrice noemen van "De Week van de Biologie". Wat een eer!

Ieder voorjaar wordt door het NIBI (het Nederlands Instituut voor Biologie) een week boordevol activiteiten georganiseerd die te maken hebben met biologie en de natuur. Dit jaar is
De Week van de Biologie van maandag 20 mei tot en met maandag 27 mei. "Deze week draait om ontdekken, educatie en bovenal plezier voor biologie ervaren", aldus het NIBI.

Voor mij is iedere week "Week van de Biologie". En niet alleen omdat dat mijn werk is. Eigenlijk vind ik dat iedere week, voor iedereen, zou moeten draaien om natuureducatie, -onderzoek of -plezier. Of alle drie tegelijk! En stiekem denk ik dat dit voor de meeste mensen ook gewoon geldt, maar dat lang niet iedereen dit doorheeft...
[tekst gaat verder na de foto]

De prachtige amfibieën in deze zogenaamde 'cuvet' vonden we in een doodgewoon, modderig poeltje. Er liep een bruggetje overheen, waar de meeste wandelaars overheen liepen zonder zich te realiseren dat deze dieren zich zo dichtbij schuil hielden! Na de afname van wat slijm voor DNA-onderzoek, mochten deze dieren natuurlijk direct terug, hun geliefde vijver in. Ben jij net als ik geïnteresseerd in amfibieën? Dan is de "Met Kikker "' Kwak' op voorjaarsexcursie activiteit mischien iets voor jou! Die is op 20 mei. (Foto door Christos Kazilas).


  • Bijvoorbeeld: heb jij toevallig afgelopen week vrolijk buiten gelopen toen het eindelijk weer eens lekker weer was?
  • Heb jij niet pas nog gelachen om het gedrag van jouw kat of hond, of om iemand anders zijn huisdier (zij het via TikTok filmpjes)?
  • Of heb jij misschien wel een verse maaltijd gegeten die zó lekker was dat je smaakpupillen ervan dansten?


Alles wat we doen en ervaren - van binnen en van buiten - heeft direct of indirect iets te maken met onze biologie en de natuur. Daarom is De Week van de Biologie zo belangrijk. Want in die week geven we daar extra aandacht aan. Je kunt dan op allerlei manieren meer leren over wat biologie eigenlijk is, en hoe we elke dag - zelfs midden in een drukke stad, bijvoorbeeld - omgeven worden door de natuur.

Zo worden er allerlei boeiende excursies, lezingen en workshops georganiseerd. Een rondje door de natuur om bevers en vogels te zoeken? Dat kan! Altijd al eens uilenballen willen uitpluizen? Geen probleem! Of misschien een Romeinse kruidenproeverij? Tuurlijk!
Via de groene knop onderaan de pagina vind je het aanbod met alle activiteiten. [tekst gaat verder na de foto]

Misschien heb je niet zo veel met amfibieën, maar wel met insecten en planten? Op deze foto kreeg ik les van een imker. De honingbijen hebben mij niet één keer gestoken: het zijn hele vredige dieren. Maar hoe zit het nu eigenlijk met wilde bijen? Worden die bedreigd door honingbijen? Hoe kan het dat sommige insecten zo goed zijn in samenwerken? En welke insecten zijn belangrijk voor het bestuiven van wilde bloemen? Met al deze vragen kun je bijvoorbeeld terecht bij de "Excursie Insecten" op 25 mei, of bij "Vlinder Tuinlab" op 20 mei.

Uiteraard vind ik het super leuk dat ik ambassadrice mag zijn van dit grootschalige evenement. Natuurlijk ook om een beetje aandacht te geven aan de rol van DNA! Want biologie zit in mijn DNA - en ook in dat van jou. Via het NIBI heb ik mij dan ook als volgt voor mogen stellen:

"Wist je dat al het leven bestaat door natuurlijke ‘foutjes’? Gek hè? Ik ben Manon, een biologe met een brede interesse in natuurbehoud, dieren, en genetica. Alle organismen zijn gevormd door zogenaamde ‘mutaties’. Door wild DNA, zoals ik dat noem. Ik geloof dat we met méér kennis over de biologie onszelf, elkaar, en de wereld om ons heen beter snappen. En dat we daardoor iedere dag een positieve impact achter kunnen laten. Om kwetsbare soorten te beschermen en de natuur te helpen herstellen. Bij mij kun je voor van alles terecht. Biologie zit namelijk in mijn DNA! Meer weten over bedreigde dwergzwijntjes, mysterieuze salamanders, of menselijke apenstreken? Benieuwd naar het dagelijkse leven van een bioloog? Of op zoek naar ‘tips & tricks’ op het gebied van  wetenschaps-communicatie en -educatie? Ik help je graag. Daarom ben ik ambassadeur van De Week van de Biologie 2024: neem jij daar ook een kijkje?"

WvdB Activiteiten 2024


Ik wens iedereen heel veel plezier en nieuwe kennis toe tijdens
De Week van de Biologie! Benieuwd naar de andere ambassadeurs van dit jaar? Bekijk ze hier.

English summary:

Each year, the 'Dutch institute for Biology' (NIBI) organizes one week full of nature- and biology-related activities during what is called 'The Week of Biology". This year, as one of the ambassadors, I highly encourage people to take part in one of the many excursions, lectures, or workshops that will take place between 20 and 27 May. You can check out the
program here (in Dutch). Curious to see the other ambassadors? Have a look at this page (in Dutch). Have fun exploring!

English summary:

Each year, the 'Dutch institute for Biology' (NIBI) organizes one week full of nature- and biology-related activities during what is called 'The Week of Biology". This year, as one of the ambassadors, I highly encourage people to take part in one of the many excursions, lectures, or workshops that will take place between 20 and 27 May. You can check out the
program here (in Dutch). Curious to see the other ambassadors? Have a look at this page (in Dutch). Have fun exploring!

Source banner photo:  DALL-E 3.

door Manon 08 apr., 2024
KIJK magazine interview: why we eat chicken eggs and not house sparrow eggs
door Manon 28 mrt., 2024
Already 'Face of Science' for one year, at KNAW
door Manon 25 mrt., 2024
Wild beings celebrate a golf ball sized blueberry
Share by: